
Sanayi Bakanı Kacır: Türkiye, Yerli Yapay Zeka Modelini Sunacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan:Deprem Sonrası Teyakkuz Halindeyiz

Numan Kurtulmuş: İstanbul Depremine Karşı Teyakkuzda Olmalıyız

İstanbul'da 6,2 Büyüklüğünde Deprem

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, Türkiye'nin, Uluslararası Adalet Divanı'na (UAD) 30 Nisan'da yapacağı sözlü sunumu duyurdu. Yüksel, Güney Afrika'nın İsrail aleyhine açtığı soykırım davasını takip eden TBMM Hukuk Heyeti ile düzenlediği basın toplantısında, BM Genel Kurulu'nun 19 Aralık 2024'te İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında BM ve diğer uluslararası kuruluşlara karşı yükümlülükleriyle ilgili olarak UAD'den danışma görüşü talep ettiğini hatırlattı. Türkiye'nin bu süreçte önemli bir rol üstlendiğini vurgulayan Yüksel, 45 ülke ve uluslararası kuruluşun UAD'ye yazılı beyanda bulunduğunu belirtti.
Yüksel, UAD'ye 28 Nisan'da başlayacak sözlü sunumların 30 Nisan'da Türkiye saatiyle 16.00'da Türkiye'nin sözlü sunumu ile devam edeceğini açıkladı. Bu sunumun, Türkiye'nin Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz tarafından gerçekleştirileceğini belirtti. Ayrıca İslam İşbirliği Teşkilatı, BM Genel Sekreterliği, Arap Ligi ve Afrika Birliği de sunumlara katılacak.
Yüksel, İsrail'in Gazze'deki soykırım eylemlerinin, savaş suçlarının ve insanlığa karşı suçların küresel bir insanlık sorunu haline geldiğini vurguladı ve uluslararası sistemin bu konuda sessiz kaldığını ifade etti. Ayrıca, İsrail'in 28 Ekim 2024'te UNRWA'nın faaliyetlerini kısıtlama girişiminin uluslararası hukuk açısından açık bir saldırı olduğunu belirterek, UNRWA'nın Filistinli mültecilere sağladığı hizmetlerin hayati öneme sahip olduğunu söyledi.
Gazze'deki insani krizin giderek kötüleştiğine dikkat çeken Yüksel, UNRWA'nın Filistinli mülteciler için eğitim, sağlık, sosyal yardım ve altyapı hizmetleri sağladığını, bu hizmetlerin milyonlarca Filistinlinin yaşam koşullarını iyileştirdiğini belirtti. Yüksel, İsrail'in, insani yardım girişimlerine engel olarak uluslararası hukuk ihlali yaptığını ve Gazze'deki kaosun, anarşi ve soykırımların devam edeceğini vurguladı.
Türkiye'nin, uluslararası hukuk çerçevesinde İsrail-Filistin sorununa adil ve kalıcı çözüm bulunması için kararlılığını sürdürdüğünü belirten Yüksel, UAD'nin vereceği danışma görüşünün hukuki, tarihi ve insani bir sorumluluk taşıdığını ifade etti. Yüksel, sözlü sunumun, Uluslararası Ceza Mahkemesi sürecinde faillerin adalet önünde hesap vermesi için önemli bir adım olacağını söyledi. UAD'nin vereceği danışma görüşünün bağlayıcı olacağını da sözlerine ekledi.