
Kapıkule Sınır Kapısı'nda 2 Tırda Uyuşturucu Ele Geçirildi

DEAŞ'a Destek Operasyonu: Para ve Dijital Materyal Ele Geçirildi

Uyuşturucu Operasyonunda 801,5 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi

Irak'ta Teröristlere Ait Mağara Ele Geçirildi

Anayasa Mahkemesi, Türkiye'deki yargı sisteminde 25 Nisan 1962'de resmen yerini almasının 63. yılını kutlamaya hazırlanıyor. Yıl dönümü etkinlikleri kapsamında ilk olarak Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya ve beraberindeki heyet, Anıtkabir’i ziyaret ederek Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün huzuruna çıkacak.
63. yıl kutlamaları çerçevesinde yarın İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenecek törenle etkinliklerin resmi açılışı yapılacak. Açılış konuşmasını Başkan Kadir Özkaya gerçekleştirecek. Etkinliklerin devamında iki gün sürecek uluslararası bir sempozyum düzenlenecek. "21. Yüzyılda Anayasa Yargısının Geleceği" temasıyla yapılacak sempozyuma, 37 farklı ülkeden ve 7 uluslararası kurumdan çok sayıda temsilci katılacak. Sempozyum kapsamında "Dijital Çağda Anayasa Yargısı" ile "Anayasa Yargısında Yeni Sorunlar ve Fırsatlar" başlıklarında oturumlar yapılacak.
Ayrıca Anayasa Mahkemesi, bugüne kadar 29 farklı ülkenin anayasa ve yüksek mahkemeleriyle işbirliği protokolleri imzaladı. Bu yılki etkinlikler sırasında Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Mısır Yüksek Anayasa Mahkemesi ve Cezayir Anayasa Mahkemesi ile yeni işbirliği anlaşmaları yapılması planlanıyor.
Kuruluş Süreci
Anayasa Mahkemesi, 1961 Anayasası ile oluşturuldu. Mahkemenin kuruluşu, yetki alanı, görevleri ve çalışma usulleri, Anayasa’nın 145 ila 152. maddeleriyle belirlendi. Bu doğrultuda hazırlanan ve Anayasa Mahkemesinin işleyişini düzenleyen kanun, 22 Nisan 1962’de kabul edildi ve 25 Nisan 1962 tarihinde yürürlüğe girerek mahkeme resmen faaliyete geçti.
Kuruluşundan bu yana siyasi parti kapatma davaları, Yüce Divan yargılamaları, norm denetimi gibi görevleri üstlenen Anayasa Mahkemesi, 2012 yılından itibaren bireysel başvuruları da karara bağlamaya başladı.
Bireysel Başvurularda Son Durum
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki ihlal kararlarının önüne geçmek amacıyla 23 Eylül 2012’de başlatılan bireysel başvuru hakkı, vatandaşlar için önemli bir hukuk yolu haline geldi. 23 Eylül 2012’den 31 Mart 2025’e kadar geçen sürede Anayasa Mahkemesine toplam 666 bin 627 bireysel başvuru yapıldı. Bu başvurulardan 561 bin 441’i sonuçlandırıldı. Hâlihazırda mahkemenin önünde incelenmeyi bekleyen 105 bin 186 başvuru bulunuyor.